headerfotos/zaeltje
 

100 jaar WBV Rosehaghe

Dinsdag 11 september 2018, 14:53
Op 22 september vindt de officiële start plaats van een jaar lang activiteiten rond 100 jaar WBV Rosehaghe. Hier kunt u het Feestprogramma inzien. Als u op "feestprogramma" klikt, dan verschijnt het programma.

Bestuur Rosehaghe biedt vrijwilligers etentje aan

Maandag 04 juni 2018, 13:32
Vanwege het jubileumjaar en vanwege het feit dat er zoveel vrijwilligers meehelpen van Het Zaeltje een succes te maken, biedt het bestuur van WBV Rosehaghe de vrijwilligers een etentje aan in Het Zaeltje. Er gaat gekookt worden door Fatin Masqouri en Miny Schrotenboer.Het 1ste lustrum van de Soos gevierd

Donderdag 31 mei 2018, 16:00
De soos bestaat 5 jaar: tijd voor een feestje.

Op 22 januari 2013 zijn Miny Schrotenboer en Jeannette Schilling gestart met de Soos voor buurtbewoners. Vanaf het allereerste begin was het een groot succes. Inmiddels komen heel wat oudere jongeren uit de buurt en uit de aangrenzende straten dinsdagmiddag naar het Zaeltje. Naast de gewone soos waar spelletjes worden gespeeld, bestaat al weer een aantal jaar een creatieve soos. Hier kan men vanalles doen. Van breien tot kaarten maken, van sieraden maken tot bloemschikken, van mandala tekenen tot beschilderen van beeldjes en nog veel meer.

Dinsdag 29 mei was het zover. Om 12.30 uur kwamen ongeveer 25 deelnemers bij elkaar voor een middag vol VERRASSINGEN. Na een woord van welkom, kon iedereen aanschuiven aan de lunch die was gemaakt door Miny, Wil, Marian, Ria en Jeannette. Tijdens de lunch heeft Rietje van den Dool 2 gedichten voorgedragen: de boenwas-wezentjes van Annie M.G. Schmidt en Oude mensen van Willem Wilmink.

Aan het eind van de lunch kwam André Vrolijk binnen, een gerenommeerd accordeonist uit Amsterdam, die de boel kwam opVROLIJKen. Dit verzin je niet, zo heet hij echt. Sommige mensen hebben gewoon de perfecte naam. Niet zomaar een muzikant, maar iemand die met de "groten der aarde" uit Nederland heeft opgetreden.

Een heel bijzondere dodenherdenking

Maandag 07 mei 2018, 22:08

Vrijdagavond 4 mei, plaats het Zaeltje. Om 21.00 uur, na de dodenherdenking zijn 22 buurtbewoners bij elkaar gekomen om naar de lezing van Krijn te luisteren over het thema herdenken. Wat herdenken we en waar denken we zelf aan? Herdenken is mogelijk, omdat we de verhalen kennen en het is zo belangrijk dat deze verhalen worden bewaard en doorgegeven aan volgende generaties. Alle aanwezigen hebben hun eigen verhaal, kleine en grote verhalen, omdat ze deze zelf hebben meegemaakt of vanuit de verhalen van ouders of grootouders.

Krijn leidt de bijeenkomst in met een verhaal over de "Mauermuur", op de Jan Gijzenkade, met een smalle doorgang, die Haarlem Noord en de rest van Haarlem scheidde. Daar werd Hannie Schaft gearresteerd toen ze illegale bladen en een wapen bij zich bleek te hebben, waarna ze uiteindelijk vlak voor het einde van de oorlog in de duinen bij Bloemendaal is doodgeschoten.

Het verhaal roept andere verhalen op. Vooral Hans Kuyt, Joop Machielse, Rietje en Martin van der Dool en broer Jaap van den Dool, hebben veel verhalen te vertellen. Zij waren tussen de 10 en 15 jaar oud en weten nog goed wat zich in de Rosehaghe buurt heeft afgespeeld.
Over de doodgeschoten politieagent op de hoek van de Merkmanstraat en de Hoofmanstraat. Over die nacht waarin in 1 keer alle bomen in de Hoofmanstraat waren omgezaagd. Of Hans die vertelt dat hij op het bruggetje van de Westergracht was, toen Fake Krist, een